De knie (figuur 1) is een scharniergewricht bestaande uit twee botdelen; het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie in staat is soepel te bewegen.

Aan de binnen- en buitenzijde van de knie zit een meniscus en fungeert als een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet.

Knie
Om uw knieprobleem beter te begrijpen is het van belang dat u het functioneren van het kniegewricht begrijpt. Schade of slijtage aan een deel van de knie kan een negatieve invloed hebben op de lichaamsbeweging en daardoor zelfs uw lichaamsgewicht beïnvloeden. Deze schade of slijtage kan optreden aan de botten, de spieren, het kraakbeen of de gewrichtsbanden.

Het kniegewricht (figuur 2) is dus gelegen op de verbinding tussen het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia). Beiden zijn aan elkaar verbonden met diverse kruisbanden. De knieschijf (patella) bevindt zich aan de voorzijde van het kniegewricht. Het gewricht bestaat uit 3 onderdelen:

– het mediale compartiment, de binnenste helft van de knie (1)
– het laterale compartiment, de buitenste helft van de knie (2)
– het patellofemorale compartiment, het deel achter de knieschijf (3)

Het kniegewricht is omgeven door een kapsel met gewrichtsvloeistof welke het gewricht ‘smeert’. Kruisbanden binden het binnen- en buitendeel van het gewricht en kruisen ook binnen het gewricht. Deze kruisbanden zorgen voor stabiliteit en sterkte van het kniegewricht. Het kniegewricht bevat ook een meniscus. Dit C-vormige weefsel past tussen het dij- en scheenbeen en helpt het kniegewricht te beschermen en maakt het de botten mogelijk vrij op elkaar te schuiven.

Knieproblemen ontstaan ​​wanneer een of meerdere van de volgende onderdelen van het kniegewricht beschadigd of geïrriteerd raken:

1. Botten
– Het gedeelte van het dijbeen dat onderdeel is van het kniegewricht. Het ronde gedeelte aan het uiteinde van het bot draagt bij aan het glijden, rollen en het maken van draaibewegingen bij het buigen van de knie.
– De knieschijf. Deze articuleert met de patellagroef in het dijbeen.

2. Spieren
Belangrijke spieren die betrokken zijn bij het kniegewricht zijn de quadriceps en de hamstrings. De quadriceps ligt bovenop het dijbeen aan de voorkant van de knie waar de hamstrings zich aan de achterzijde van het dijbeen bevinden. Maar er zijn veel andere spieren betrokken bij het functioneren van het kniegewricht.

3. Kapsel
Het kapsel rond het kniegewricht heeft een taaie, vezelachtige buitenste membraan en een binnenste synoviale membraan, die gewrichtsvocht produceert. Deze vloeistof smeert het gewricht en voedt het kraakbeen welke de uiteinden van de botten in het gewricht bedekt.

4. Slijmbeurzen
Talrijke slijmbeurzen of kleine vocht blaasjes zijn als plooien in het kapsel aanwezig rond het kniegewricht. Ze bieden extra flexibiliteit aan het kniegewricht.

5. Gewrichtskraakbeen
Kraakbeen is een dun, elastisch bindweefsel dat door schokdemping het bot beschermt. Kraakbeen verzekert ook dat gewrichtsoppervlakken gemakkelijk over elkaar heen glijden wat in een soepele kniebeweging resulteert. Beschadiging van het gewrichtskraakbeen treedt meestal geleidelijk op door slijtage als gevolg van overbelasting en veroudering.

6. Meniscus (meniscus kraakbeen)
Meniscus kraakbeen is vezelig en rekbaar. Het scheidt de beenderen van de knie en treedt op als een schokdemper. Er bestaan twee C-vormige menisci in de knie – de mediale en de laterale meniscus.

7. Kruisbanden
Er zijn vier belangrijke kruisbanden die de botten van het kniegewricht bij elkaar houden. Dit zijn de voorste kruisband, de achterste kruisband, de mediale collaterale kruisband en de laterale collaterale kruisband. De kruisbanden rond het kniegewricht bieden stabiliteit door het beperken van bewegingen en, samen met een aantal menisci en slijmbeurzen, de bescherming van het gewrichtskapsel.

Lees hier ook over een scheur in de meniscus.

Of leer meer over instabiliteit over de knie.

Meer weten over artrose.

Extra onafhankelijke informatie over de knie.