Een halfzijdige knieprothese wordt ook wel een unicompartimentele knieprothese genoemd. Dit betekent dat u in een gedeelte van de knie een prothese krijgt. Het beschadigde of versleten kraakbeen kan niet vervangen worden door nieuw kraakbeen en is een aanleiding voor het plaatsen van een halfzijdige knieprothese. Dit is wel zeer patiënt afhankelijk. Een halfzijdige knieprothese bestaat uit een metalen dijbeen- en een scheenbeendeel waartussen zich kunststof lagers bevinden. Bij de beslissing om een halfzijdige knieprothese plaatsen is uiteraard uw oordeel van groot belang. U voelt in welke mate u last heeft.

Veelvoorkomende vragen
De meest voorkomende vragen met bijbehorende antwoorden zijn hieronder weergegeven. Wij kunnen ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft. Mocht uw vraag na het lezen van dit onderdeel nog niet zijn beantwoord, neem dan gerust contact op met de KneeClinic.

– Hoe lang kan mijn knie pijnlijk blijven? De pijn na het plaatsen van een unicondylaire knieprothese wordt geleidelijk aan minder. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na lange wandelingen; dit gevoel kan optreden tot ongeveer 12 maanden na de operatie. ‘Startpijn’ (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling. Het betekent niet dat de knieprothese niet goed functioneert of los zit!

– Hoe lang blijft mijn knie dik? De knie, het onderbeen en de enkel kunnen dik worden, dit is normaal. Het dik worden vermindert door dagelijks 1 uur ‘s morgens en 1 uur ‘s avonds de benen hoog te leggen. De zwelling is over het algemeen ‘s avonds het grootst en neemt af wanneer u de oefeningen goed blijft doen. De knie, het onderbeen en de enkel kunnen 3 maanden na de operatie dikker blijven.

– Hoe lang blijft mijn wond lekken? Het is mogelijk dat uw wond de eerste twee weken na de operatie bloed of wondvocht lekt. Dat is niet verontrustend.

– Wanneer mag ik weer gaan autorijden? Autorijden is een individuele aangelegenheid. Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Het is niet verstandig om auto te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt. Controleer tevens de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij.

– Wanneer mag ik weer gaan fietsen? Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Het is aan te raden van tevoren te oefenen op een hometrainer.

– Wanneer mag ik weer douchen of in bad? Na 2 weken, als de hechtingen verwijderd zijn, mag de wond, als hij droog is, kortdurend nat worden met schoon, stromend water. U mag de wond de eerste vier weken na de operatie nog niet weken (ligbad, zwembad). Gebruik nog geen zeep, want de huid is nog kwetsbaar.

– Wat voor soort schoenen kan ik het best aantrekken? Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Hoge hakken en slippers dient u de eerste drie maanden te vermijden.

– Moet ik een steunkous dragen? Het dragen van een steunkous helpt om de zwelling in het been te verminderen. U dient de steunkous thuis alleen te dragen als dat is afgesproken.

– Hoe lang moet ik het bloedverdunnende medicijn blijven gebruiken? Wanneer u tijdens deze opname gestart bent met bloedverdunnende medicatie (ten gevolge van de operatie), blijft u dit tot 6 weken na de operatie gebruiken tenzij de behandelend arts iets anders afspreekt.

Mocht u al bloedverdunnende middelen gebruiken voor de operatie, dan zullen deze medicijnen na de operatie herstart worden. Volgt u hierbij het advies van uw arts.

– Wanneer mag ik weer op mijn zij slapen? U moet zes weken na de operatie op uw zij slapen, met een kussen tussen de benen, zodat u comfortabel ligt. Plaatst u NOOIT een kussen onder de knie als u op de rug ligt.

– Hoe verzorg ik mijn wond? De wond moet schoon en droog blijven. De huid rondom het hechtmateriaal kan er wat rood uitzien. Wanneer het hechtmateriaal na ongeveer 14 dagen verwijderd is, zal deze roodheid langzamerhand afnemen.

– Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel? Er moet tot zes weken na de operatie een loophulpmiddel gebruikt worden. Dit is om de druk te verminderen op de knie terwijl herstel plaatsvindt.

– Hoeveel buiging kan ik verwachten van mijn knie? Het gemiddelde is 110 graden, maar er is niets mis met de knie als dit niet wordt gehaald. U moet wel de 90 graden kunnen halen.

– Hoe lang blijft mijn knie warm aanvoelen? Uw knie kan gedurende 6 tot 12 maanden na de operatie warm aanvoelen.

– Is het normaal dat mijn knie een soort klikkend geluid maakt? Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70% van de patiënten ervaart/hoort een soort klikgeluid wanneer ze de knie buigen.