Telegraaf Spreekuur: Nieuwe knie nog mogelijk?

In Spreekuur van De Telegraaf beantwoorden specialisten een medische vraag van een lezer. Dit keer beantwoordt onze orthopedisch chirurg Michiel van Trommel een lezersvraag over een nieuwe knie: “Ik ben een man van 77 die 15 jaar geleden een nieuwe halve knie heeft gekregen. Nu blijkt het kraakbeen versleten. Is een hele nieuwe knie een optie of wordt mijn leven beperkt na de operatie?”

Vroeger werd vaak gezegd dat een nieuwe knie maar 15 jaar meeging en dat er dan een heel stuk uit je been werd gezaagd. 

Een nieuwe knieoperatie is eigenlijk alleen de vervanging van het oppervlak van het gewricht aan de boven- en onderkant van de knie. 

In de praktijk gaat dat bij elkaar om niet meer dan 2 centimeter. Tussen het nieuwe oppervlak van boven- en onderbeen komt een heel hard, speciaal gevormd plastic. 

Verbeterd

Dat plastic ging vroeger maar 15 jaar mee, tegenwoordig is de kwaliteit van de materialen dusdanig verbeterd dat een nieuwe knie het zeker 25 jaar houdt.

Als u een tussenstuk had van een vorige generatie, kan dat slijten. Het is heel goed mogelijk om dat in te wisselen voor een nieuw en veel harder onderdeel. Dat betreft een relatief kleine ingreep. 

Het kan natuurlijk voorkomen dat ook de rest van uw knie in de loop der jaren is gaan slijten. In dat geval is het inderdaad verstandiger de halve knie eruit te halen en te vervangen door een hele nieuwe knie. Daarbij wordt niet alleen het binnenloopvlak, maar ook het buitenloopvlak vervangen. 

Hoewel het dan de tweede keer is dat u aan de knie wordt geopereerd, wordt op dat moment voor het eerst een heel nieuwe knie geplaatst. 

Daar kunt u net zolang mee verder als iemand die niet eerder een knie-ingreep heeft gehad.

Wandelen en fietsen

Met een nieuwe knie is het zeer goed mogelijk om de dingen te doen die bij uw leeftijd horen. Wandelen en fietsen in ieder geval! Uw leven zal er niet beperkter door worden.

Lees meer artikelen van De Telegraaf

Tot slot nog een kijktip waarom KneeClinic de wachtlijsten van het ziekenhuis vermindert.