Bij de plaatsing van een totale knie prothese worden de versleten gewrichtsvlakken van de knie verwijderd en vervangen door duurzaam edelmetaal. U krijgt een nieuwe knie. De operatietechniek voor het plaatsen van een knieprothese ontwikkelt zich snel en wij als KneeClinic houden de vorderingen nauwlettend in de gaten. Het succespercentage van de plaatsing van een knieprothese is zeer hoog (>95%). De knieprothese is de meest geplaatste gewrichtsprothese in Nederlandse ziekenhuizen met meer dan tienduizenden per jaar. De orthopedisch chirurgen van de KneeClinic hebben jarenlange ervaring met het plaatsen van knieprotheses. Wij gebruiken de LCS prothese, omdat deze prothese zijn kwaliteit al vele jaren bij grote aantallen patiënten heeft bewezen.

Om verschillende redenen kan de orthopedisch chirurg uw kniegewricht vervangen door een knieprothese:
–  Door slijtage wordt de gladde kraakbeenlaag van de gewrichtsvlakken aangetast. Uiteindelijk kan het laagje kraakbeen helemaal verdwijnen. Hierdoor wordt het bewegen van uw knie steeds moeilijker en pijnlijker.

– Ook een scheefstand van een knie of een ernstige bewegingsbeperking kunnen redenen zijn om het kniegewricht te vervangen.

Wat kunt u verwachten?
De meeste mensen ervaren na de herstelperiode geen pijn meer en kunnen zich soepeler bewegen en bijvoorbeeld weer fietsen. Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht, de knieprothese, waarvan de levensduur over het algemeen langer is dan 15 jaar. De prothese kan later eventueel vervangen worden. De orthopedisch chirurg zal dit met u bespreken.

Niet ziek
Zodra de operatie achter de rug is, bent u al snel weer op de been en zonder de pijn die u voor de operatie heeft ervaren. U bent dus niet ziek. Vanaf de tweede dag na de operatie hoeft u dan ook geen pyjama meer te dragen, maar makkelijk zittende kleding en schoeisel. Vanaf dit moment staan uw dagen in het teken van oefenen onder leiding van de fysiotherapeut en het zelfstandig herhalen van uw oefeningen.

Uw voorbereiding
-Ondanks de pijn is het van belang om zoveel mogelijk in beweging te blijven zoals een klein stukje lopen op vlak terrein of fietsen. Lange afstanden en lopen op ongelijk terrein (bos, strand) is niet verstandig.

-Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw lichaamsgewicht niet te hoog is. Een hoog lichaamsgewicht belast uw gewrichten extra. Ook geeft een hoog gewicht meer kans op problemen bij de operatie en het lopen met een loophulpmiddel is zwaarder.

-Op de operatiekamer beslist de operateur of het nodig is het operatiegebied te scheren. Het is belangrijk dat een week voor de operatie uw been/liezen niet geschoren worden.

– U kunt krukken halen bij een Thuiszorg organisatie bij u in de buurt. Vergeet niet uw krukken of eigen loophulpmiddel mee te nemen naar het ziekenhuis op de opnamedag.

– Een helping-hand is erg handig om spullen mee van de grond te rapen. Deze zijn te koop bij Thuiszorgwinkels.

– Als u huishoudelijke hulp na ontslag nodig denkt te hebben, vraag dit dan tijdig aan. Als u alleen woont, is het wellicht een idee te vragen of u na ontslag uit het ziekenhuis tijdelijk bij iemand kunt logeren, of dat iemand u thuis komt helpen.

– Vanaf de 2e dag na de operatie zullen wij u stimuleren gewone kleding aan te trekken en geen nachtkleding. Neem daarom makkelijk zittende kleding mee.

– Neem makkelijke zittende schoenen mee voor de looptraining na uw operatie. Uw voet zal na de operatie wat zijn opgezet. Een wat ruime (stevige) schoen, met zo min mogelijk hak, is het beste.

Hoe lang duurt de operatie?
De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zorgen dat u rustig bijkomt van de operatie. Met behulp van bewakingsapparatuur worden uw lichaamsfuncties gecontroleerd. Zodra u weer voldoende wakker bent en uw conditie stabile is, gaat u terug naar de afdeling.

Controle na ontslag
Als u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor een controle bij de behandelend orthopedisch chirurg op de poli.

Injecties om trombose te voorkomen
De avond na de operatie wordt gestart met injecties om trombose te voorkomen. Deze injecties gebruikt u tot 6 weken na de operatie. De trombosedienst hoeft hiervoor niet worden ingeschakeld. De verpleegkundige leert u en/of uw partner hoe u zelf deze injecties kunt geven.

Gebruikte u voor opname al trombosemiddelen?
Dan zal dit in de meeste gevallen worden voortgezet. U krijgt dan alleen de eerste paar dagen trombose-injecties, daarna schakelen wij u terug op de voor u ‘vertrouwde trombosemiddelen’.

Veelvoorkomende vragen
De meest voorkomende vragen met bijbehorende antwoorden zijn hieronder weergegeven. Wij kunnen ons voorstellen dat u nog meer vragen heeft. Mocht uw vraag na het lezen van dit onderdeel nog niet zijn beantwoord, neem dan gerust contact op met de KneeClinic.

– Wanneer mag ik weer douchen?
Als de wond volledig droog is, mag u weer douchen. Meestal is dit na een dag of 5. Direct na het douchen moet de natte pleister vervangen worden. Gebruik rond de wond geen zeepproducten.

– Hoe verzorg ik mijn wond?
Uw wond moet schoon en droog bijven. De huid rondom hechtingen/krammen kan er wat rood of geïrriteerd uitzien. Wanneer de hechtingen of krammen na veertien dagen verwijderd zijn bij ons in de KneeClinic, zal de roodheid langzaam afnemen. Let u er wel op dat er rond het wondgebied geen crème of lotion wordt gebruikt. Ook mag de wond niet worden gemasseerd.

– Hoe lang kan mijn knie pijnlijk blijven?
Na de operatie zult u merken dat de pijn geleidelijk minder wordt. Tot 3-4 maanden na de operatie treedt er nog steeds verbetering op. Pijn bij de eerste stappen kan nog een poosje aanhouden. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit. Sommige mensen voelen een doffe pijn na lange wandelingen tot ongeveer een jaar na de operatie.

– Hoe lang blijft mijn knie dik?
De zwelling vermindet de eerste weken na het ontslag. De zwelling is meestal in de avond het grootst en neemt af wanneer u goed blijft oefenen. Het vermindert als u regelmatig uw been hoog legt.

– Hoe vaak moet ik oefenen?
Drie keer per dag 10 minuten oefenen is voldoende. Voer de oefeningen serieus uit, maar overdrijf het niet.

– Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?
U moet in ieder geval gebruik maken van een loophulpmiddel tot u bij de orthopedisch chirurg op controle bent geweest.

– Welke schoenen kan ik het beste aantrekken?
Het is verstandig om schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een lage en brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.

– Waar moet ik op letten na de operatie?
Houd de eerste drie maanden na de operatie rekening met het volgende:
1. Leg geen kussen onder uw geopereerde knie

2. Vermijd extreme bewegingen.

3. Los staan kan en mag

4. Zwemmen kan en mag na ongeveer 8 weken, maar wel pas na overleg met de orthopedisch chirurg en fysiotherapeut.

– Hoe lang moet ik trombose-injecties gebruiken?
Tot 6 weken na de operatie

– Hoe lang moet ik de pijnmedicatie gebruiken?
De pijnmedicatie krijgt u voor 10 dagen voorgeschreven.

– Wanneer mag ik weer gaan autorijden?
Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been, kunt u na 3 maanden weer zelf gaan autorijden. Het is niet verstandig om te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slikt of met krukken loopt. Raadpleeg uw orthopedisch chirurg en ook de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij. U mag wel meerijden.

– Wanneer mag ik weer fietsen?
Als u voor de operatie ook al regematig fietste, mag u ongeveer acht weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en uw knie 95 tot 100 graden kunnen buigen. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. We raden u aan eerst te oefenen op een hometrainer.

– Hoe ver kan ik mijn knie buigen?
Het gemiddelde is 110 graden, maar er is niets mis als dit niet helemaal lukt.

– Hoe lang blijft mijn knie warm voelen?
Uw knie kan 6 weken tot 12 weken na de operatie nog warm aanvoelen.

– Is het normaal dat mijn knie een klik-geluid maakt?
Dit is normaal en niet verontrustend. Ongeveer 70% van de mensen hoort dit geluid.

– Reageren detectiepoortjes op de prothese?
Dit is mogelijk. U krijgt na de operatie een kaartje waarop vermeld staat dat u een knieprothese heeft. U kunt dit kaartje overhandigen bij vragen bij de douane.

– Wanneer moet ik direct contact opnemen met de KneeClinic?
1. Als uw wond gaat lekken

2. Als uw wond of huid rond uw wond pijnlijk/rood en warm aanvoelt

3. Als u veel meer pijn krijgt

4. Als de pijnstillers onvoldoende werken